8+1 μαγικοί τρόποι για ανοίξει ένα παιδικό βιβλίο!

Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου που είναι μεθαύριο, 02 Απριλίου, ας μοιραστώ μαζί σας 8+1 μαγικούς τρόπους για να ανοίξει ένα παιδικό βιβλίο και να σκορπίσει τη γοητεία του σε μικρούς και μεγάλους!



Η μισή γοητεία της ιστορίας είναι η προετοιμασία η συναισθηματική και η δημιουργία εμπειρίας γύρω από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Μην παραμελείτε να παρασέρνετε το παιδί ή τα παιδιά σε φανταστικούς κόσμους, με μεταμφιέσεις, κατασκευές σχετικά με το βιβλίο ή, όπως σας προτείνω παρακάτω, με μια μαγική εμπειρία ανοίγματος του εξωφύλλο. Ακόμα και κάτι τόσο μικρό, όσο αυτό, δημιουργεί νέες συνάψεις στον εγκέφαλο του παιδιού, ικανοποιώντας τη συναισθηματική του ασφάλεια και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του.

1. Χτυπάμε "τοκ-τοκ" στο εξώφυλλο του βιβλίου

Χτυπάμε με τα χεράκια απαλά το εξώφυλλο του βιβλίου, λέγοντας "Τοκ-τοκ, μου ανοίγετε, σας παρακαλώ;". Το βιβλίο τότε ανοίγει και η ιστορία ξεκινά...

2. Λέμε ένα τραγουδάκι για να το καλοπιάσουμε 

Του λέμε ένα μικρό τραγουδάκι για να το καλοπιάσουμε και να ανοίξει, αποκαλύπτοντάς μας την ιστορία του:
Παραμύθι μύθι μύθι, το κουκί και το ρεβύθι
άνοιξε το εξώφυλλό σου για να βρω το μυστικό σου

3. Φυσάμε σαν το απαλό αγέρι ή σαν το δυνατό βοριά 

Προσκαλούμε το παιδί ή τα παιδιά να φυσήξουν απαλά ή δυνατά κι έτσι το εξώφυλλο να ανοίξει, σαν από το φύσημα του ανέμου.

4. Λέμε ένα μαγικό ξόρκι 

Για να ανοίξει το βιβλίο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μαγικές λέξεις "Άμπρα κατάμπρα, άνοιξε βιβλίο!" ή "Μπου και λι και φου και ντι, άνοιξε βιβλίο!"

5. Χαϊδεύουμε το εξώφυλλο σαν να είναι το χεράκι φίλου μας 

Χαϊδεύουμε απαλά το εξώφυλλο, αγγίζοντας τις εικόνες και λέγοντας τρυφερά λόγια, όπως "Άνοιξε, καλό μου βιβλίο, να διαβάσω την ιστορία σου".

6. Λύνουμε μια κορδέλα 

Δένουμε το βιβλίο με μια κόκκινη κορδέλα και προσκαλούμε το παιδί ή τα παιδιά να τραβήξουν τη μια άκρη, ώστε να λυθεί η κορδέλα και να ανοίξει το εξώφυλλο. Αυτό αρέσει πολύ στα παιδιά, επειδή τους θυμίζει άνοιγμα δώρου.

7. Το "ξεκλειδώνουμε" 

Παίρνουμε ένα οποιοδήποτε κλειδί και προσποιούμαστε ότι το βιβλίο είναι κλειδωμένο. Με το κλειδί αυτό κάνουμε πως "ξεκλειδώνουμε" το εξώφυλλο.

8. Κάνουμε ερωτήσεις 

Παρακινούμε το παιδί ή τα παιδιά να ρωτήσουν το βιβλίο σαν είναι ανθρώπινο ον:
- Γεια σου, βιβλίο, ποιον ήρωα κρύβει η ιστορία σου; (ρωτάει το παιδί)
- Μπορείς να ρωτήσεις αν θέλεις τον ίδιο. (απαντάμε εμείς, αλλάζοντας τη φωνή μας)
- Ήρωα του βιβλίου, ποιος είσαι; Πώς σε λένε; (ρωτάει πάλι το παιδί)
- Με λένε Χιονάτη και οι φίλοι μου είναι οι Νάνοι. Άνοιξέ με να με γνωρίσεις. (απαντάμε εμείς, πάλι με αλλαγμένη τη φωνή μας)

9. Χρησιμοποιούμε ένα μαγικό ραβδάκι 

Χτυπάμε απαλά το εξώφυλλο του βιβλίου είτε με ένα μαγικό ραβδάκι του εμπορίου ή με ένα που έχουμε φτιάξει εμείς. Αν θέλετε να το φτιάξετε, είναι απλό:
Σε ξυλάκι παγωτού ή σε καλαμάκι από σουβλάκι, κολλάτε δύο χαρτονένια αστέρια ή καρδούλες μεταξύ τους στην κορυφή και στολίζετε με μια κορδελίτσα και glitter σχέδια επάνω στο χαρτονένιο σχήμα. 

Σας εύχομαι πολλές υπέροχες συναισθηματικές εμπειρίες ανάγνωσης παιδικών βιβλίων! :) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη