Positive Parenting | Κύκλος Συναισθηματικής Νοημοσύνης: Εισαγωγή

Χθες, Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016 ξεκινήσαμε τις συναντήσεις Positive Parenting, για τις οποίες τόσο ανυπομονούσα! :) 

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιούνται οι κύκλοι συναντήσεων Positive Parenting, μια έννοια στην οποία πιστεύω τόσο πολύ και θέλω να διαδοθεί όσο γίνεται περισσότερο. 
Δεν πρόκειται για συνταγές επιτυχίας "καλού γονιού", ούτε για παράθεση αποτελεσμάτων ψυχολογικών ερευνών. Αυτό που πραγματικά είναι ο σκοπός των συναντήσεων είναι να μεταδοθεί έμπνευση στους γονείς που συμμετέχουν. Έμπνευση ώστε να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για τους ίδιους και τα παιδιά τους για να αναπτύξουν τη συναισθηματική και κοινωνική τους νοημοσύνη και να ενισχύσουν κάτι πολύ σημαντικό, το Ψυχικό Κεφάλαιο τους, τα ψυχικά τους αποθέματα. 

Αλήθεια, γιατί έχει γίνει τόσο πολύπλοκο να είσαι γονιός; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να λειτουργήσεις σωστά και τόσο εύκολο να κάνεις λάθος και να κατηγορηθείς για τα πάντα, από το ότι το παιδί σου έχει παχύνει υπερβολικά μέχρι ότι χρειάστηκε να πάει στο αστυνομικό τμήμα για παραβατική συμπεριφορά; Γιατί φτάσαμε στο σημείο να χρειάζεται να διδαχθούμε μέσα από λογικά και οργανωμένα μαθήματα πώς να είμαστε γονείς, αντί να μας το υπαγορεύει σωστά η φύση μας και η καρδιά μας;

Αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτό που ονομάζουμε Positive Parenting, δηλαδή το να έχεις θετική συμπεριφορά σαν γονιός, ξεκινά από τρία σημαντικά πράγματα:

Το πρώτο είναι να έχεις συγχωρήσει τα λάθη των δικών σου γονιών
Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Μάλιστα, πιστεύω ότι χρειάζεται να "φάμε" τα μούτρα μας, για να γίνουμε ανεξάρτητοι, να προσφέρουμε κάτι αυθεντικό, να δομήσουμε τη δική μας μοναδική προσωπικότητα. Το να "παίζουμε", όμως, την ίδια "κασέτα" στα δικά μας παιδιά, να τους προκαλούμε πόνο και, υποσυνείδητα, να τα εκδικούμαστε για το άδικο που εμείς οι ίδιοι αισθανθήκαμε και αισθανόμαστε σαν παιδιά, δεν έχει αποτέλεσμα. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τα λάθη που έκαναν οι γονείς μας σε εμάς, να συγχωρήσουμε (ο καθένας με το δικό του τρόπο) και να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν έχει νόημα να κατηγορούμε συνέχεια τους άλλους για λάθη που κάνουμε, έχουμε οι ίδιοι ευθύνη για τις πράξεις μας από ένα σημείο κι έπειτα.

Το δεύτερο είναι να έχουμε μια καλή σχέση με το/τη σύντροφό μας. 
Το Positive Parenting πιστεύω ακράδαντα ότι πηγάζει από το Positive Coupling. Πριν κάνουμε παιδιά, χρειάζεται να έχουμε μείνει ένα διάστημα μόνοι με το/τη σύντροφό μας, να έχουμε βρει τις ρουτίνες μας, να έχουμε ζυμωθεί μαζί στα καλά και στα κακά και να έχουμε απολαύσει αρκετά ο ένας τον άλλον. Τα παιδιά δε θα έρθουν για να καλύψουν κενά, αλλά όταν το ζευγάρι είναι έτοιμο να δώσει την αγάπη που τους περισσεύει και θα θελήσει να επεκτείνει την όμορφη ομάδα που έχει φτιάξει. Δύο σύντροφοι που δε λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο, ναι, είναι σε θέση να φτιάξουν μια οικογένεια με στέρεα θεμέλια και βαθιές συναισθηματικές ρίζες.

Τέλος, δεν πρέπει να θεωρούμε τα παιδιά μας δικά μας. 
Τα παιδιά δεν είναι κτήμα μας. Ο κόσμος θα αλλάξει προς το καλύτερο, επειδή τα παιδιά μας είναι καλύτερα από εμάς, επειδή είναι ανεξάρτητα και δημιουργικά. Γι' αυτό χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη φαντασία τους, να μην έχουμε προσδοκίες για αυτά που εμείς θέλουμε να καταφέρουν και να τα υποστηρίζουμε με αγάπη, κατανόηση και φροντίδα. Κι όταν το παιδί κάνει λάθη, δεν το επικρίνουμε, αλλά το ακούμε και το στηρίζουμε, έτσι ώστε να θελήσει να τα διορθώσει με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Photo by Red Pepper Quilts on Flickr


Ας ξαναγυρίσουμε στα βασικά. 
Ας επιστρέψουμε στην παραδοσιακή σχέση του ζευγαριού, όταν ο άντρας είναι το δέντρο που με τα φύλλα και τα κλαδιά προστατεύει την οικογένειά του και η γυναίκα είναι οι ρίζες του δέντρου, η καρδιά που τρέφει. Έτσι, τα παιδιά θα γίνουν καρποί της κοινωνίας, υγιείς και ζουμεροί, πολίτες χρήσιμοι που θα συνεισφέρουν σ' έναν καλύτερο κόσμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

BookBox: Advent Calendar Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων