Μαθαίνω γραμματική με μικρά ποιήματα

Με τα παιδιά που θα πάνε Γ' και Δ' Δημοτικού "δουλεύουμε" ορθογραφικούς κανόνες που συναντάμε σε γραμματικές καταλήξεις ουσιαστικών, επιθέτων, ρημάτων και λοιπών μερών του λόγου. Το πιο δύσκολο στο μάθημα είναι να "σπάσει" η αρνητική στάση των παιδιών απέναντι στη γραμματική και στην ορθογραφία και να τους κερδίσει κανείς το ενδιαφέρον, ώστε να τα κάνει να ασχοληθούν με χαρά και κέφι. Δυστυχώς, ο τρόπος που μαθαίνουμε ορθογραφία και γραμματική στο σχολείο είναι στείρος, διότι υπάρχει αποστήθιση και ασκήσεις βαρετές κλίσεων και αντικαταστάσεων, χωρίς να καταλαβαίνουν οι μαθητές πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτά που μαθαίνουν, ούτε να κατανοούν γιατί είναι καλό να γράφουν ορθογραφημένα.


Σε προηγούμενο άρθρο, με τίτλο "Παιχνίδια Ορθογραφίας και Γραμματικής", είδαμε ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από τηλεπαιχνίδι της δικής μας παιδικής ηλικίας, το οποίο τα παιδιά απόλαυσαν, μαθαίνοντας τα ουσιαστικά και την ορθογραφία τους.

Χθες και σήμερα κάναμε κι άλλο ένα παιχνίδι που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, διότι οι ωραίες ιδέες που μας κάνουν χαρούμενους πρέπει να διαδίδονται και να μη μένουν μεταξύ μας, έτσι δεν είναι;

Το παιχνίδι αυτό έχει να κάνει με τις καταλήξεις ρημάτων:
1. Γράφουμε καταλήξεις ρημάτων στο χαρτί, όπως -ώνω, -αίνω, -εύω, -ίζω, -ώ κλπ.
2. Σε κάθε κατάληξη κάθε παιδί προτείνει από ένα ρήμα, π.χ. απλώνω, σωπαίνω, μαγειρεύω, ζωγραφίζω, αγαπώ κλπ. Αν είναι λίγα τα παιδιά, το καθένα προτείνει από δύο ή τρία.
3. Έπειτα, κόβουμε μια κόλλα Α4 στα 8 κομμάτια και κάθε παιδί γράφει ένα στίχο μικρό που να τελειώνει σε ένα ρήμα που θα επιλέξει ή θα δώσουμε εμείς. Π.χ. αν δώσουμε το "μαγειρεύω" μπορεί να γράψει "μακαρόνια με κέφι μαγειρεύω".
4. Διπλώνουμε τα χαρτάκια για να μείνει κρυφό το περιεχόμενο και τα βάζουμε σε ξεχωριστά μπολάκια, ανάλογα με την κατάληξη. Τραβάμε ένα χαρτάκι από κάθε μπολ προκειμένου να κάνουμε ομοιοκαταληξίες και να δημιουργηθούν μικρά - κι ενδεχομένως αστεία! - ποιηματάκια.

Εμείς φτιάξαμε αυτά:

Τα παιδιά όλα κοιτώ 
Σαν τον ήλιο τσουρουφλίζω 
Σε ένα μικρό γατί μιλώ 
Και τη μύτη μου σκαλίζω.

Ποτιστήρι εγώ κρατώ 
Το λουλούδι μου ποτίζω 
Ωραίο πουλάκι, σ' αγαπώ 
στο καναρίνι ψιθυρίζω. 

Μέσα στο δάσος περπατώ 
Με αγάπη πλημμυρίζω 
Με απορία σε ρωτώ 
Το σπίτι πότε το σκουπίζω; 

Το σαλόνι τ' απόγευμα σκουπίζω 
Τα playmobil μου όλα τα χαρίζω 
Την Ανθή από το χέρι την κρατώ 
Ωραία μου Ελένη, σ' αγαπώ! 

Τη μαμά μου εγώ λατρεύω 
της Πελαγίας κεφτέδες μαγειρεύω 
Στην ταράτσα ρούχα απλώνω 
και στο κρεβάτι μου ξαπλώνω. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

BookBox: Advent Calendar Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων