Ταξιδεύοντας στην Κίνα

Χθες ταξιδέψαμε ως τη μακρινή χώρα της Ανατολής, την απέραντη και μαγευτική Κίνα!
Είδαμε τόσα διαφορετικά πράγματα, εικόνες και ιδέες που δε συναντάμε εύκολα στον τόπο μας, χρώματα και γεύσεις διαφορετικά!


Για  τα παιδιά που θα πάνε στην Α' Δημοτικού, η επαφή με την κινέζικη γραφή και τα ιδεογράμματα ήταν πολύ ενθαρρυντική στα πρώτα τους συλλαβίσματα, καθώς αντιλήφθηκαν ότι κάθε λαός έχει το δικό του τρόπο να επικοινωνεί γραπτά. Αποκωδικοποιώντας τις εικόνες των ιδεογραμμάτων, μέσα από ένα υπέροχο βιβλίο από εκδόσεις Νεφέλη, το "Ο Φίλος Μου Ο Δράκος", ήταν πολύ δεκτικοί μαθησιακά να κατανοήσουν την έννοια του φθόγγου και τη φιλοσοφία της ανάγνωσης. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δόθηκαν πολλά κίνητρα για να ασχοληθούμε με την ελληνική γραφή, μέσα από την ενασχόλησή μας με την κινέζικη γραφή, την τόσο διαφορετική από τη δική μας.



Για τις μικρότερες ηλικίες, η επαφή με τα χρώματα, τους ήχους και τις συνήθειες του κινέζικου πολιτισμού προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και ενθουσιασμό! Πειραματίστηκαν με παιδικά μουσικά όργανα, έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια και όλοι μαζί δημιούργησαν ένα μεγάλο κόκκινο δράκο!


Τέλος, μοιραζόμαστε μαζί σας μια πολύ ωραία δραστηριότητα για να ανακαλύψετε με τρόπο "μαγικό" τα γράμματα:
Σε λευκό χαρτί Α4 ή Α3 (καλύτερα) γράφουμε με λευκή κηρομπογιά τα γράμματα που θέλουμε να μάθουμε. Μόλις ολοκληρώσουμε τη γραφή, θα πουν τα παιδιά ότι δε φαίνεται τίποτα - κι έχουν δίκιο! Τότε παίρνουμε μαύρη νερομπογιά και την απλώνουμε σε όλη τη λευκή κόλλα, καλύπτοντας και τα γράμματα που έχουμε φτιάξει. Θα παρατηρήσουμε ότι η λευκή κηρομπογιά δε βάφεται, αποκαλύπτοντας "μαγικά" ό,τι έχουμε γράψει!

Εμείς δημιουργήσαμε έτσι τα πυροτεχνήματα του κινέζικου δράκου και προσθέσαμε και χρυσόσκονη για αστέρια, για μια ονειρική δημιουργία! ;)




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη