Το Μουσείο Μαθηματικών αντίδοτο στη μαθηματικοφοβία!

Μπορεί ένα μουσείο να βοηθήσει ένα παιδί να αγαπήσει τα μαθηματικά ή έστω να πάψει να τα φοβάται; Μάλλον το MoMath, το Μουσείο Μαθηματικών στο Μανχάταν των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί!

Μέσα από το παιχνίδι, ο επισκέπτης - είτε παιδί είτε ενήλικας - έρχεται σε επαφή με βασικές έννοιες των μαθηματικών, όπως για παράδειγμα έννοιες γεωμετρικές, χωρικές, χρονικές ή αριθμητικές. Η επαφή αυτή γίνεται με το σώμα, με τις αισθήσεις και με τον πειραματισμό, ουσιαστικοί τρόποι για να μάθει κανείς, βιωματικοί και αποτελεσματικοί.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο MoMath και σχεδιάζουν τις δραστηριότητες και τα εκθέματα θέλουν να δείξουν στους επισκέπτες την ομορφιά και τη δημιουργικότητα που υπάρχει πίσω από τα μαθηματικά και, όπως φαίνεται από τη μεγάλη επιτυχία του μουσείου, τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά!

Το μυστικό κρύβεται στο συνδυασμό πολλών σκέψεων για να παρουσιαστούν τα μαθηματικά: έτσι έχουμε χορευτικές ομάδες που επιδεικνύουν γεωμετρικές σχέσεις, εκπαιδευτικούς που κάνουν κατασκευές για να αποδείξουν αριθμητικές σχέσεις ή, ακόμα, συναντήσεις στην καφετέρια του μουσείου, όπου, αντί να σερβιριστεί καφές, σερβίρονται μαθηματικά προβλήματα τα οποία λύνονται σε μεγάλες παρέες.

Το Μουσείο Μαθηματικών MoMath άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 2012 και μοιάζει με μια τεράστια παιδική χαρά, διαφορετικού στιλ. Φυσικά, ο στόχος του μουσείου δεν είναι να αντικαταστήσει τις σχολικές τάξεις, αλλά να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη, ή έστω το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει βοηθήσει μόνο παιδιά με χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, αλλά έχει εμπνεύσει και πολιτικούς και εκπαιδευτικούς των Η.Π.Α. να οραματιστούν διαφορετικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση. Όσο για τους γονείς; Από τις εντυπώσεις που διαβάζουμε, μάλλον το ευχαριστιούνται περισσότερο από τα παιδιά τους!














Από τον Ιανουάριο 2014 στον Καλό Αγωγό "τρέχει" το πρόγραμμα των Μαθημαγικών, το οποίο έχει παρόμοια φιλοσοφία, δηλαδή να εμπνεύσει στα παιδιά ενδιαφέρον και αγάπη για μαθηματικές έννοιες και να τους ενισχύσει την αυτοπεποίθηση, αν έχουν χαμηλές επιδόσεις στο μάθημα των μαθηματικών στο σχολείο. 

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι όλες από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Μαθηματικών: www.momath.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη