Δημιουργική γραφή για παιδιά με δυσλεξία: Η Χαμένη Ατλαντίδα

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθήσει παιδιά με δυσλεξία ή/και μαθησιακές δυσκολίες, είναι να τους δώσει κίνητρα για να δημιουργήσουν κάτι μόνα τους.

Στο παρόν άρθρο θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου για ένα ενδιαφέρον project που δουλέψαμε στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής (γραπτή έκφραση).
Με αφορμή την προβολή μιας ταινίας του Disney με τίτλο "Η Χαμένη Ατλαντίδα", γράψαμε το πρώτο μας βιβλίο, βασισμένο στην ταινία αυτή και χρησιμοποιώντας τις εικόνες της.

Αν δεν μπορείτε να δείτε παρακάτω το ηλεκτρονικό μας βιβλίο, κάντε κλικ εδώ:
Η Χαμένη Ατλαντίδα 



Στα χαρτιά του ο μαθητής έγραφε κάτω από κάθε εικόνα μια λεζάντα που διηγιόταν αυτό που είχε συμβεί κάθε φορά.

Στην αρχή ήταν πιο βιαστικός και έγραφε προτάσεις όπως "Η μιτερα τους εγοτελιψε". Στη συνέχεια, όμως, ήταν πολύ προσεκτικός και ενδιαφερόταν πολύ να γράφει σωστά τις προτάσεις. Έτσι, ξαναδιάβαζε από μόνος τους τις προτάσεις, χωρίς να χρειάζεται υπενθύμιση, και τις διόρθωνε. Έτσι, υπήρχαν προτάσεις μόνο με μικρά ορθογραφικά λάθη, όπως "Η Κίντα τους καλοσορισε στην ατλαντιδα".

Η αυτοπεποίθηση του μαθητή ενισχύθηκε ιδιαίτερα και ήταν πάρα πολύ περήφανος που "έγινε συγγραφέας" και είχε δικό του "βιβλίο", "ηλεκτρονικό"!

Με σχεδόν μηδενικό κόστος (μονάχα της εκτύπωσης των χαρτιών με τις εικόνες) και πολύ κέφι, δημιουργήθηκε μια δραστηριότητα γραπτής έκφρασης που έδωσε κίνητρα και καλή διάθεση για να συνεχιστούν οι προσπάθειες βελτίωσης του γραπτού λόγου.

Αν έχετε κι εσείς ιδέες να μοιραστείτε μαζί μας, θα είναι χαρά μας να τις ακούσουμε!
Επίσης, θα είναι χαρά μας να ακούσουμε τα σχόλια σας για το βιβλίο που φτιάξαμε! ;)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη