Παιχνίδια με το χρόνο

Τα παιδιά κάτω των 4 ετών έχουν μεγάλη δυσκολία στο να αντιληφθούν το πώς λειτουργεί ο χρόνος. Μετά τα 4, το παιδί μπορεί σιγά-σιγά να εξοικειώνεται με χωροχρονικές έννοιες, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες. Οι φωτογραφίες, σαν εικόνα που δημιουργούν τα ίδια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν κίνητρα στα παιδιά να ασχοληθούν.

From learningresources.co.uk


Μια ωραία δραστηριότητα, αν υπάρχει ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είναι να φωτογραφίσει το παιδί μαζί το γονιό στιγμές που μοιράζονται.

Βάζουμε χρονικά σημεία, π.χ. όταν ξυπνάμε το πρωί, όταν τρώμε πρωινό, όταν κάνουμε μπάνιο, δηλαδή με λίγα λόγια, τις ρουτίνες μας καθημερινά. Τα μικρά παιδιά θα γνωρίζουν σίγουρα ποια ρουτίνα προηγείται και ποια ακολουθεί. Ξεκινώντας από κει, ζητάμε από το παιδί να πει την ιστορία, δηλαδή πρώτα έγινε αυτό, μετά εκείνο, έπειτα το άλλο κλπ. Αφού ξεκαθαρίσουμε πρώτα αυτές τις χρονικές λέξεις "πρώτα", "μετά" κλπ. βλέπουμε φωτογραφίες από τη χτεσινή ημέρα και από τη σημερινή ημέρα και κάνουμε συγκρίσεις.

Ζητάμε από το παιδί να θυμηθεί αν κάτι έγινε πριν ξυπνήσει το πρωί, δηλαδή χθες, ή αν έγινε σήμερα, μεταξύ της ώρας που ξύπνησε και την ώρα που μιλάμε. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά τι σημαίνει "χθες" και τι σημαίνει "σήμερα".

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το παιδί τα παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν πολλές φορές οι ίδιες δραστηριότητες. Δε θα είναι βαρετές, γιατί κάθε φορά θα υπάρχουν νέες φωτογραφίες και, μάλιστα, μέσω Instagram μπορούμε να τις επεξεργαζόμαστε κιόλας για να αποκτήσει ενδιαφέρον η διαδικασία!



Η έννοια του "αύριο" είναι πολύ δυσκολότερη στην κατανόηση από ένα μικρό παιδί, γιατί είναι χρόνος από τον οποίο δεν έχουν καμία απολύτως εμπειρία, καθώς δεν έχει συμβεί ακόμα. Επίσης, δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με την έννοια "βάζω στόχους". Όταν, όμως, συζητάμε ποια πράγματα θα γίνουν αύριο, δηλαδή μετά που θα ξυπνήσει από το βραδινό ύπνο, σιγά-σιγά θα αρχίσει να διακρίνει την έννοια του "αύριο" από το σήμερα και το χθες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη