Οι καλοί βαθμοί βοηθούν το μαθητή ή τον μπλοκάρουν;

Κίνητρα.
Είναι εκείνα που μας ωθούν να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να κάνουμε πράγματα.

Σχεδόν πάντα, χρησιμοποιούμε τους καλούς βαθμούς για να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να μελετήσουν περισσότερο, να αποδώσουν καλύτερα και να μπορέσουμε έτσι κι εμείς, ως δάσκαλοι ή ως γονείς, να αισθανθούμε (ή να ψευδαισθανθούμε καλύτερα!) ότι έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, ότι κάναμε το καθήκον μας.

Το ίδιο συνεχίζει και όταν μεγαλώνουμε. Αντί για καλούς βαθμούς, ο μισθός λειτουργεί ως κίνητρο για να αποδώσουμε καλύτερα: μπόνους, αύξηση μισθού, άλλα πλεονεκτήματα...

Στ' αλήθεια, όμως, όλα αυτά τα εξαρτημένα κίνητρα, μας βοηθούν πραγματικά να γίνουμε καλύτεροι μαθητές, καλύτεροι εργαζόμενοι, καλύτεροι άνθρωποι;

Ο Νταν Πινκ, εξετάζοντας την επιστήμη των κινήτρων, αποδεικνύει το αντίθετο.
Τέτοιου είδους κίνητρα, αντί να οξύνουν τη σκέψη και να επιταχύνουν τη δημιουργικότητα, μακροπρόθεσμα αυτό που καταφέρνουν είναι να αμβλύνουν τη σκέψη και να παρεμποδίζουν τη δημιουργικότητα.

Στο ενσωματωμένο βίντεο που φαίνεται παρακάτω, επιλέξτε τους ελληνικούς υπότιτλους (κάτω δεξιά στο παράθυρο, ανάμεσα στις 35+ γλώσσες που προσφέρονται):




Προσωπικά είμαι υπέρ της αξιολόγησης της μαθησιακής πορείας των μαθητών, υπέρ της αξιολόγησης της διδασκαλίας και το πώς αυτή ανταποκρίνεται εξατομικευμένα στις ανάγκες των μαθητών, αλλά είμαι απόλυτα κατά στη βαθμολογία, απόλυτα κατά στις τυποποιημένες εξετάσεις και απόλυτα κατά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με τον τρόπο που συμβαίνει.

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τις απόψεις σας σχετικά, για ένα γόνιμο εκπαιδευτικό διάλογο! :)


Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Οι καλοί βαθμοί βοηθούν το μαθητή ή τον μπλοκάρουν;" από τον δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο http://kalosagogos.blogspot.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη