Positive Teaching - Προωθώντας τη Θετική Διδασκαλία

Τι είναι η Θετική Διδασκαλία; 

Πρόκειται για την εκπαιδευτική διαδικασία που ασχολείται και με την κατάκτηση των παραδοσιακών δεξιοτήτων και με την καλή ψυχική υγεία του μαθητή.
Πηγή φωτογραφίας: authentichappiness.sas.upenn.edu

Η συναισθηματική αγωγή θα έπρεπε να εφαρμόζεται στα σχολεία και οι μαθητές θα ήταν καλό να κατακτούν δεξιότητες καλής ψυχικής υγείας, καθώς όλο και περισσότερο βλέπουμε φαινόμενα βίας, παρενόχλησης, κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, ειδικά μεταξύ των εφήβων.

Τι ακριβώς μπορεί να διδαχθεί; 

Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός θα μπορούσε να διδάξει στους μαθητές πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, αγχώδεις καταστάσεις, τις σχέσεις τους με τους μεγαλύτερους, με τους συνομηλίκους ή με την οικογένεια, καθώς και πράγματα πιο γενικά, αλλά πολύ χρήσιμα, όπως ο χρόνος τους ή τα οικονομικά τους. Πρόκειται για δεξιότητες διαχείρισης που τους βοηθούν να οργανώσουν την καθημερινότητά τους και τους προσφέρουν κίνητρα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Εκπαιδευτικοί που οι ίδιοι διαχειρίζονται τη ζωή τους με ικανό και αποτελεσματικό τρόπο και έχουν την ψυχική διάθεση να βρίσκονται πιο κοντά στις μικρές ηλικίες μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω, λειτουργώντας οι ίδιοι ως πρότυπα στους μαθητές. Είναι γνωστό ότι οι γονείς κατά κύριο λόγο και, αφετέρου, οι εκπαιδευτικοί, αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς για τα παιδιά και τους νέους. Επομένως, ένας γονιός ή ένας εκπαιδευτικός που διαχειρίζεται αποτελεσματικά σχέσεις, συναισθήματα και καταστάσεις είναι φανερό ότι και μόνο με τη συμπεριφορά του μπορεί να εμπνεύσει ένα παιδί να πράξει το ίδιο.

Σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με το Positive Teaching και το Positive Psychology, μπορείτε να δείτε και σχετικό βίντεο (κλικ εδώ!). 

Υπάρχει σχετικό πρόγραμμα διδασκαλίας σε σχολεία;

Ήδη λειτουργούν σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής:

  1. The Penn Resiliency Program (PRP)
    Προωθεί την αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής και στοχεύει στη ρεαλιστική και ευέλικτη αντιμετώπιση των προβλημάτων εκ μέρους των μαθητών. Έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από τρεις χιλιάδες μαθητές ηλικίας 8 - 22 ετών. 
  2. The Strath Haven Positive Psychology Curriculum
    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει λάβει επιχορήγηση από το Τμήμα Εκπαίδευσης των Η.Π.Α. αξίας 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει εφαρμοστεί στην περιοχή της Philadelphia σε 347 μαθητές ηλικίας 14-15 ετών. 
  3. The Geelong Grammar School Project
    Πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται σε σχολείο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία. Στηρίζεται σε τρεις άξονες: "Teaching It", "Embedding It" και "Living It". 
Σχετική βιβλιογραφία
  • Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-Being 
  • Seligman, M.E.P., Ernst, R.M., Gillham, J., Reivich, K. & Linkins, M. (2009). Positive education: Positive psychology and classroom interventions. Oxford Review of Education (35) 3, 293-311. 

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Positive Teaching - Προωθώντας τη Θετική Διδασκαλία" από τη δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο kalosagogos.blogspot.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη