Εργαστήρι "Μινωική Κρήτη"

Ολοκληρώνοντας το εργαστήρι "Μινωική Κρήτη" για μαθητές Β' Δημοτικού, θα ήθελα να παρουσιάσω φωτογραφίες - ντοκουμέντα από το μινωικό πολιτισμό, όπως μόνο τα παιδικά μυαλουδάκια μπορούν να φανταστούν και να αναπαράγουν.

Ξεκινήσαμε μιλώντας για την αρπαγή της Ευρώπης από το Δία και τη γέννηση του Μίνωα, του Σαρπηδόνα και του Ραδάμανθυ. Κι αφού διηγηθήκαμε πως η Κρήτη ήταν το μέρος όπου γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο μινωικός πολιτισμός με διάφορες δικές μας εμπνεύσεις, αποτυπώσαμε στο χαρτί το πώς φανταζόμαστε ότι ήταν η Κρήτη τότε και τη θαλασσοκρατορία της:



Ο Μίνωας έγινε βασιλιάς, αλλά χρειαζόταν και μια βασίλισσα! Μας ζόρισε λιγάκι η Πασιφάη μέχρι να δεχτεί, αφού, φανταστείτε, μέχρι και στην αρχαία Κυδωνία την πήγαμε για φαγητό να την καλοπιάσουμε:


Τελικά, όμως, δέχτηκε την πρόταση γάμου και παντρεύτηκαν με όλες τις (κρητικές) τιμές. Ορίστε, απολαύστε και τις φωτογραφίες γάμου (από το γάμο και από τη γαμήλια κρουαζιέρα που έκαναν γύρω από την Κρήτη):



Ο Μίνωας ήταν πολύ ικανός βασιλιάς και το παλάτι της Κνωσού ήταν αρχιτεκτονικό αριστούργημα:




Ο Ποσειδώνας, όμως, δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένος μαζί του. Αφού εξηγήσαμε γιατί, διακριτικά αναφέραμε και το πώς γεννήθηκε ο Μινώταυρος:


Βάσανο ο Μινώταυρος για το Μίνωα, αλλά να 'ναι καλά ο Δαίδαλος που έχτισε το Λαβύρινθο και τον έκλεισαν μέσα. Διηγηθήκαμε και τη σπαραξικάρδια ιστορία του Ανδρόγεω κι έτσι καταλήξαμε στο Θησέα που ήρθε να αναμετρηθεί με το Μινώταυρο μέσα στο Λαβύρινθο. Η Αριάδνη τον ερωτεύτηκε σφόδρα κι έτσι του έδωσε το μίτο για να βγει και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα:


Η ιστορία, φυσικά, δεν τελείωσε εκεί. Ο Θησέας νίκησε το Μινώταυρο, πήρε και την Αριάδνη, αλλά στη Νάξο την άφησε στο θεό Διόνυσο. Τα μαύρα πανιά που ξέχασε απ' τη στεναχώρια του έγιναν αιτία να πέσει ο πατέρας του, ο Αιγέας, στη θάλασσα, απ' όπου πήρε το όνομά του το Αιγαίο Πέλαγος. Όπως και να 'χει, τελικά ο Θησέας παντρεύτηκε τη Φαίδρα. Τώρα, αν ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, αλλά θα την πούμε σε επόμενο μυθολογικό εργαστήρι...
Καλή αντάμωση! :)



Σημείωση: 
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των παραπάνω φωτογραφιών, καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των παιδιών που δημιούργησαν τα έργα και της συγγραφέα του blog που "τράβηξε" τις φωτογραφίες και υλοποίησε το σχετικό μυθολογικό εργαστήρι. Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση! :) 



Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Εργαστήρι "Μινωική Κρήτη"" από τη δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο kalosagogos.blogspot.com.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη