Ένα σχολείο χωρίς αίθουσες απελευθερώνει κίνηση και σκέψη

Η παραδοσιακή τάξη - μια σειρά από θρανία και καρέκλες - δε βοηθά και πολύ στο να προαχθεί η δημιουργικότητα και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Πολλοί ειδικοί έχουν προτείνει να επανασχεδιαστεί η σχολική τάξη, αλλά ένα σχολείο στη Σουηδία αποφάσισε να προχωρήσει στην πράξη.

The Conversation Furniture 

Το εκπαιδευτικό σύστημα σχολείων Vittra στη Σουηδία, το οποίο συντονίζει 30 σχολεία μέχρι στιγμής, έχει ως όραμα να υπάρχει η μάθηση παντού, σε κάθε χώρο του σχολείου, καταργώντας τελείως τις σχολικές αίθουσες.



Το πιο καινούριο σχολείο Vittra, το Telefonplan, άνοιξε τις πόρτες τον περασμένο Αύγουστο (2011). Το σχεδιασμό του ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Rosan Bosch και το όλο εγχείρημα μοιάζει περισσότερο με δημιουργικό χώρο που θα συναντούσε κανείς στη Google ή στην Pixar, παρά σε ένα σχολείο.

The Village - σημείο συνάντησης για ομαδικές εργασίες

Κάθε μαθητής μπορεί να εργαστεί αυτόνομα στο λάπτοπ του ενώ κάθεται σε ένα χώρο ευάερο και ευήλιο, όπως αυτός στην εικόνα παραπάνω ή στις εικόνες που ακολουθούν.
The Sitting Island

Μπορούν ακόμα να συζητήσουν, να διαβάσουν βιβλία ή να συνεργαστούν για κάποιο σχολικό project. Οι εικόνες που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις γραμμές αυτού του άρθρου είναι εύγλωττες από μόνες τους και δίνουν μια καλή εικόνα.

The Lunch Club - σημείο για φαγητό και συνεργασία

O Jannie Jeppesen, ο επικεφαλής του Vittra Telefonplan, αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου ότι ο σχεδιασμός αυτός ενδείκνυται για να ενεργοποιήσει την "παιδική περιέργεια και δημιουργικότητα" και να προσφέρει ευκαιρίες στους μαθητές τόσο για συνεργασία όσο και για αυτονομία στη μάθηση.


The Window Pods 

Τα σχολεία Vittra δε δίνουν παραδοσιακούς βαθμούς, ακολουθεί ένα διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης. Οι μαθητές διδάσκονται σε ομάδες, ανάλογα με το επίπεδό τους, καθώς η διαφοροποιημένη διδασκαλία σε συγκεκριμένες μαθησιακές καταστάσεις είναι προτεραιότητα στη φιλοσοφία τους.

The Tree - ένα "φυσικό" σημείο συνάντησης

The Dance Hall - ένας χώρος για ελεύθερη κινητική έκφραση

Η ανοικτή φύση του σχολείου και η ασυνήθιστη επίπλωση αντανακλούν τη φιλοσοφία των σχολείων Vittra ότι "τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν με βάση τις ανάγκες τους, την περιέργεια και τις κλίσεις τους". Αυτό είναι αλήθεια για τα παιδιά όλου του κόσμου. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι οι εκπαιδευτικοί και από τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου να αρχίσουν να δίνουν σημασία σ' αυτή την απλή κατά τ' άλλα ιδέα!

The Mountain - το κεντρικό σημείο του σχολείου και παρατηρητήριο

The Cave - το εσωτερικό του The Mountain, όπου γίνεται προβολή ταινιών και θεατρικό παιχνίδι 

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι μετάφραση με μερικές διασκευασμένες προτάσεις από το άρθρο της Liz Dwyer "Is Sweden's Classroom - Free School the Future of Learning?".

Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στους Kim Wendt και Rosan Bosch.

Οι λεζάντες των παραπάνω φωτογραφιών προέρχονται από το άρθρο της Meredith Galante "A Group Of Schools In Sweden Is Abandoning Classrooms Entirely".

Υπάρχουν και οι αρνητικές κριτικές που αφορούν σε έλλειψη ιδιωτικότητας, υπερβολικό θόρυβο και υπέρβαση ορίων, όπως μπορεί να δει κανείς στα σχόλια που συνοδεύουν το σχετικό άρθρο στο Architizer Blog.

Άλλες πηγές που μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό project, αλλά και τη φιλοσοφία των σχολείων αυτών θα βρείτε εδώ:
- Η επίσημη ιστοσελίδα των σχολείων Vittra
- Η επίσημη ιστοσελίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Rosan Bosch 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη