Τα συστατικά της σχολικής επιτυχίας

Τα 7 συστατικά της σχολικής επιτυχίας

Πρόκειται για πρόγραμμα μαθησιακής ωρίμανσης, το οποίο αναπτύσσει τα 7 θεμέλια της σχολικής επιτυχίας, δηλαδή την αυτοπεποίθηση, την περιέργεια, την ικανότητα στοχοθεσίας, τον αυτοέλεγχο, την ικανότητα δημιουργίας σχέσεων, την επικοινωνία και την ικανότητα συνεργασίας.

Από Σεπτέμβριο μέχρι και Μάιο λειτουργούν ατομικά ή ομαδικά τμήματα που στόχο έχουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν όλες εκείνες τις συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν στο σχολείο και στη ζωή. Τα παιδιά, μέσω αυτού του προγράμματος, μαθαίνουν να συγκεντρώνονται στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους και να μαθαίνουν πραγματικά.

Η κοινωνία δίνει μεγάλη αξία στις διανοητικές ικανότητες του ατόμου, αλλά συνήθως δεν ασχολούμαστε με το πώς μπορεί κανείς να αναπτύξει αυτές τις ικανότητες. Τα παιδιά, προκειμένου να έχουν επιτυχία στο σχολείο και γενικά στη ζωή τους, θα πρέπει να είναι ικανά να προσαρμοστούν κοινωνικά και να έχουν μια υγιή συναισθηματική ανάπτυξη.

Νέες ανακαλύψεις στη νευρολογία δείχνουν τον αποφασιστικό ρόλο που παίζει η κοινωνική προσαρμογή και η συναισθηματική ανάπτυξη στη μάθηση. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα πως οι φυσικές και οι διανοητικές δυνατότητες του ατόμου αξιοποιούνται μόνο όταν ο εγκέφαλός του είναι αρκετά ανεπτυγμένος στους τομείς της κοινωνικής και της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στην ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης, ώστε το παιδί να μπορεί να αντεπεξέρχεται σε καθημερινές εύκολες ή δύσκολες καταστάσεις και να έχουν επιτυχία στο σχολείο και, αργότερα πια, στη ζωή τους ολόκληρη.

Η κοινωνική και η συναισθηματική νοημοσύνη έχουν μεγάλη σημασία για τη «μαθησιακή ετοιμότητα» ενός παιδιού, για το πόσο έτοιμο, δηλαδή, είναι ένα παιδί να συγκρατήσει και να μάθει αυτά που θα του διδάξουν στο σχολείο. Αυτή η ετοιμότητα εξαρτάται από επτά κλειδιά – στοιχεία, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την έρευνα:

  1. Αυτοπεποίθηση 
  2. Περιέργεια 
  3. Ικανότητα να θέτει στόχους 
  4. Αυτοέλεγχος 
  5. Ικανότητα να δημιουργεί σχέσεις 
  6. Επικοινωνία 
  7. Ικανότητα να συνεργάζεται 

Παρόλο που η έρευνα λέει ξεκάθαρα πως αυτά τα επτά στοιχεία – κλειδιά είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη σχολική επιτυχία, συνεχίζουμε να επιμένουμε στην – όσο το δυνατόν νωρίτερα – «ακαδημαϊκή» εκπαίδευση των παιδιών. Κι όμως, η ετοιμότητα ενός παιδιού για το σχολείο δεν κρίνεται με βάση το πόσα γράμματα της αλφαβήτου γνωρίζει ήδη ή μέχρι ποιον αριθμό ξέρει να μετρά. Δεν εξαρτάται από το αν τα παιδιά ξέρουν από πολύ νωρίς να διαβάζουν ή από τις ικανότητές τους στα μαθηματικά. Εξαρτάται από τα λιγότερα χειροπιαστά κριτήρια που έχουν σχέση με τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη.

Αν επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν καθένα από αυτά τα στοιχεία – κλειδιά, θα τα βοηθήσουμε να αυξήσουν την κοινωνική και τη συναισθηματική νοημοσύνη τους, αλλά και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους ως άτομα και ως μέλη της κοινωνίας.


Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Τα συστατικά της σχολικής επιτυχίας" από τη δημιουργό Ελένη Γαρυφαλάκη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο kalosagogos.blogspot.com.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυσορθογραφία: Συμφωνικά συμπλέγματα

Κάνοντας δουλειές του σπιτιού με παιδιά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην τάξη